26.09.2023

Mevlid Kandili ve Mevlid-i Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası Mesajı

Yeryüzünün karanlıklar içinde kaldığı, mazlumların umutlarının tükendiği,İnsanlar arasında kin ve nefretin çoğaldığı,kötülüğün ve ahlaki değerlerin topluma yayıldığı,insanların birbirini acımadan katlettiği, Kız çocuklarından utanç duyularak toprağa diri diri gömüldüğü bir dünyaya alemlere rahmet olarak gönderilen yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)’in veladetini 26 Eylül Salı günü kutlayacağız.

Mevlid Kandili vesilesiyle ülkemizde ve gönül coğrafyamızda hafta boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmekte ve her yıl belirlenen tema çerçevesinde Peygamberimizin (s.a.s) örnek hayatı ve yaşantısı toplumumuza anlatılmaya gayret edilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığımız bu sene Mevlid-i Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri haftası temasını farkındalık oluşturmak amacıyla “Peygamberimiz, İman ve İstikamet” olarak belirlemiştir.

İman ve istikamet hususunda müminler için en güzel örnek, hiç şüphesiz Peygamber Efendimizdir. Cenab-ı Hak, inanç, ibadet ve ahlakta istikametin yolunu göstermek için rahmetinin bir tecellisi olarak onu insanlığa rehber seçmiş; sırat-ı müstakimin ve güzel ahlakın gerektirdiği davranışları onun şahsında insanlığa öğretmiştir. Bu hakikat, Kur’an-ı Kerim’de “(Ey Muhammed) Hikmet dolu Kur’an’a andolsun ki, sen elbette dosdoğru bir yol üzere gönderilenlerdensin.” ayetiyle açıkça beyan edilmiştir. Resul-i Ekrem (s.a.s) de “Sözlerin en doğrusu, Allah’ın Kitabı; yolların en doğrusu ise Muhammed’in yoludur.” hadis-i şerifiyle iman ve istikamet üzere yürünecek yolun kılavuzluğunu yapacak iki temel ölçüye dikkat çekmiştir. Bu bakımdan iman ve istikametin gereği, vahyin rehberliğinde ve Allah Resulü’nün örnekliğinde bir hayat yaşamaktır. Vahyi yaşanan bir hayata dönüştüren Resul-i Ekrem gibi güvenilir olmaktır. Özü sözü bir, dosdoğru, dengeli, kararlı ve dürüstçe bir hayatı tercih etmek ve orada karar kılmaktır. Kısacası onun ahlakıyla ahlaklanmak, onun açtığı yolda yürümektir. Zira Peygamberimiz (s.a.s) “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” buyurmuştur.

Hafta münasebetiyle ilimizde de “Peygamberimiz, İman ve İstikamet” temalı konferanslar, cami buluşmaları, KYK ve TDV yurtlarında gençlik buluşmaları, hafızlık icazet merasimi gibi çeşitli programlar planlanmaktadır.

Mevlidi Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri haftasını tebrik ediyor, yapılacak programlarımıza tüm halkımızı davet ediyorum. Mevlid Kandilinin Alem-i İslam’a, milletimize, memleketimize, ailelerimize ve Denizlimize huzur, sekinet, sağlık ve mutluluklar getirmesini Yüce Rabbimizden niyaz ediyorum.

Abdullah PAMUKLU

Denizli İl Müftüsü