12.06.2022

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nı ziyaret etti

41. İl Müftüleri İstişare Toplantısı için İstanbul’a gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 81 ilin müftüsüyle Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nı ziyaret etti.

Adanın tarihi hakkında görevlilerden bilgi alan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş ve müftüler, Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi, 27 Mayıs Müzesi ile Demokrasi Meydanı’nı gezdi.

İkindi namazını Fatin Rüştü Zorlu Camisi’nde kılan Başkan Erbaş, namaz sonrası demokrasi şehitleri Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan için Kur’an-ı Kerim okudu ve duada bulundu.

Başkan Erbaş, Menderes, Polatkan ve Zorlu için dua etti

Başkan Erbaş duasında şu niyazda bulundu:

“Ya Rabbi bundan 60 sene kadar önce sayılı nefeslerini tamamlayıp huzuruna gelmiş olan Başbakan Adnan Menderes, Hasan Polatkan, Fatin Rüştü Zorlu merhumların ruhlarına hediye eyledik sen vasıl eyle Allah’ım. Allah’ım kabirlerini cennet bahçelerinden bir bahçe eyle. Allah’ım onlar ve nice arkadaşları şu anda içinde bulunmuş olduğumuz Yassıada da şimdiki adıyla Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda nice zulümler gördüler, nice eziyetler çektiler ya Rabbi görmüş oldukları zulümleri, eziyetleri günahlarına kefaret eyle Allah’ım. Ya Rabbim kabirlerini Kur’an-ı Kerim’in nuruyla pür nur eyle, mekanlarını cennet, makamlarını ali eyle Allah’ım.

Ülke olarak geçmişte nice sıkıntılar yaşadık bu sıkıntıları millet olarak bir daha bizlere gösterme Allah’ım. Ya Rabbi milletimizi, memleketimizi bu tür darbelerden her türlü felaketlerden muhafaza eyle Allah’ım. Görünür, görünmez kazalardan, belalardan, fitnelerden, tefrikalardan muhafaza eyle Allah’ım. Aramıza fitne tohumu ekmek isteyenlere, tefrika çıkarıp bizi birbirimize düşürmek isteyenlere fırsat verme Allah’ım.

Vatanımız için can vermiş olan nice şehitlerimize rahmet eyle Allah’ım. Bedir’den Çanakkale’ye, Kurtuluş Savaşı’ndan 15 Temmuz ve günümüze kadar nice şehitler verdik, bayrak için, ezan için, özgürlük için vermiş olduğumuz şehitlerimize rahmet eyle Allah’ım. Gazilerimizden ahirete irtihal etmiş olanlara rahmet, hayatta olanlara hayırlı uzun ömürler nasip eyle Allah’ım. Milletimize tuzak kurmak isteyen hainler var, münafıklar var, düşmanlar var onları milletimiz için, milli manevi değerlerimiz için, gençlerimiz için kurmuş oldukları her türlü hile ve desiseleri kendi başlarına makus eyle Allah’ım. Bizleri zalimlerin şerrinden muhafaza eyle Allah’ım. Gençlerimizi, çocuklarımızı millet sevgisiyle, bayrak sevgisiyle, ezan sevgisiyle, din, iman sevgisiyle yetiştirmeyi bizlere nasip eyle Allah’ım.”

Başkan Erbaş, daha sonra gazetecilere ziyareti değerlendirdi.

41. İl Müftüleri İstişare Toplantısı’nı İstanbul’da düzenlediklerini hatırlatan Başkan Erbaş, “Hamdolsun, dünkü açılıştan itibaren bugün ikindi vaktine kadar çok güzel oturumlarımızla diyanet hizmetlerini, din eğitimi konularını, yayın, hac ve umre hizmetleri gibi pek çok konuyu istişare ve müzakere ettik. Dün Harem’den hacılarımızı Harem-i Şerif’e uğurladık.” diye konuştu.

Başkan Erbaş, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nın önemine işaret ederek şu değerlendirmede bulundu:

“Merhum Başbakanımız Adnan Menderes, bakanları Hasan Polatkan, Fatin Rüştü Zorlu başta olmak üzere ki onlar idam edildi. Burada onların büyük hatıraları var. 1960 darbesi sonrası 1961’in Eylül ayına kadar pek çok hatıraları var burada. Yargılanmaları var. Demokrasi ve Özgürlükler Adası, adeta müze haline geldi. Adnan Menderes’in, Hasan Polatkan’ın, Fatin Rüştü Zorlu’nun ve diğer büyüklerin hatıralarını, burada çektikleri acıları, gördükleri işkenceleri, sıkıntıları yerinde görelim ve onları analım düşüncesiyle 81 ilimizin müftüsüyle buradayız. Camide ikindi namazını kıldık. Namazın ardından Kur’an-ı Kerim okuduk. Başbakanımızın, bakanlarımızın ve o dönemde burada bulunan bütün büyüklerimizin ruhlarına hediye ettik.”

Menderes, Zorlu ve Polatkan’ın ruhları için dua ettiklerini kaydeden Başkan Erbaş, “Bir daha milletimizin, memleketimizin, vatanımızın böyle acılar yaşamaması, darbelerden uzak, demokrasi ve özgürlükler içinde milletimizin ilelebet payidar olması için dua ettik.” dedi.

Başkan Erbaş, özellikle gençlere seslenmek istediğini vurgulayarak, şunları ifade etti:

“Buraya okullarımızdan gençlerimizi, öğrencilerimizi getirip, geçmişte yaşananları onlara anlatmak, ibret almaları için gençlerimizi bilgilendirmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Müftülerimiz, şehirlerimizin manevi rehberleridir. Onlar da inşallah burada gördüklerini, özellikle Adnan Menderes’in ve bakanlarımızın yaşadığı süreçleri illerinde mutlaka gençlerimizle paylaşacaklar. Milletimizin bir daha bu tür sıkıntıları, darbeleri, zulümleri yaşamaması için onlar da gerekli bilgilendirmeleri yapacaklar. İnşallah bu ziyaretimiz hayırlara vesile olur. Başbakanımızın, bakanlarımızın ve büyüklerimizin ruhları şad olsun.”