20.10.2021

İLÇE MÜFTÜSÜ YASİN SADETTİN YILDIZ'DAN MEVLİD- KANDİLİ MESAJI

Saygıdeğer Okuyucularım!

Allah’ın selamı, rahmeti, mağfireti, afiyeti ve bereketi üzerinize olsun. Bir Mevlid Kandiline daha ulaşmanın sevincini ve mutluluğunu yaşıyoruz. Âlemlere rahmet, nur saçan kandil Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)’in veladetinin 1450. yıldönümünü 17 Ekim Pazar’ı Pazartesiye bağlayan gece idrak edeceğiz. Kandiliniz mübarek olsun. 18 Ekim’de başlayıp 1 (bir) hafta sürecek olan Mevlid-i Nebi Haftası’nın hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hakk’tan niyaz ediyorum.

Mevlid-i Nebi Haftasını bir tema çerçevesinde kutlayan Diyanet İşleri Başkanlığımız bu senenin temasını “Peygamberimiz ve Vefa Toplumu” olarak tespit etmiştir. 1989 yılından beri Peygamber Efendimizi daha iyi tanımak, anlamak ve sevgisini canlı tutmak için bu hafta kutlanagelmektedir. Hayatımızı Peygamber Efendimizle anlamlandırmak amacıyla bu hafta O’nun hayatından vefa örneklerini gündemimize taşıyacağız. Peki vefa nedir? Vefa Yüce Mevla’ya gönülden bağlı olmaktır. Rahman ve rahim olan Yüce Allah’a sadakattir ve O’na itaat etmektir. Öte yandan vefa, sözüyle özü bir olmaktır. Sözüne sadık kalmaktır. Ailesini, akrabasını, kendini sevenleri, kendisine iyiliği dokunanları minnet ve şükranla anmaktır. Maddeler halinde sıralamak gerekirse Peygamber Efendimizden miras kalan ahde vefa örneklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Rabbimize Karşı Vefa

2. Ahde Vefa

3. Ana-Babaya Karşı Vefa

4. Karı-Kocanın Birbirine Vefası

5. Baba Dostuna Vefa

6. Sütanneye Karşı Vefa

7. Şehitlere Karşı Vefa

Günümüzde mirasçısı olduğumuz değerler yaralanmış ve bundan vefa da nasibini almıştır. En başta vefasızlık, Yüce Yaratıcımız Allahü Teâlâ’ya karşı kulluk görevinin ihmal edilmesinde ortaya çıkmaktadır. Bizi yoktan var eden, varlığından haberdar eden Cenab-ı Hakka karşı vefasızlık yaygınlaşmış ve bu durum kanıksanmıştır. Böyle olunca huzurevlerine terk edilen ana-babalara, kadın sığınma evlerine giden ve devlet koruması altına alınan eşlere, çocuk yuvalarına gönderilen çocuklara çevremizde ve televizyon ekranlarında üzülerek şahit olmaktayız. Sadık kalınmayan nice söz ve yeminle ahde vefa duygusu zayıflamaktadır.

Bugün silkinip kendimize gelme zamanıdır. Titreyip kendimize çeki düzen vererek tekrar özümüze dönme vaktidir. Rabbimize karşı vefasızlıktan vazgeçip kulluk sözleşmemize riayet etme kararı verme vaktidir. Allahü Teâlâ’ya karşı kulluk ahdimize vefanın, Peygamber Efendimizden geçtiğini tekrar hatırlama anıdır. Yüce dinimiz İslam’ı yaşayışımızla temsil etmeyi zihnimize yerleştirmenin vaktidir. Yaşayan Kur’an-ı Kerim, örnek kul ve son resûlün kılavuzluğunda vefayı kuşanma vaktidir. Nebevi mirasa sahip çıkarak bu mirası insanlık ailesine takdim etmenin zamanıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle Mevlid Kandilinizi tebrik ediyor, Mevlid-i Nebi Haftamızın insanlığın hidayetine vesile olmasını niyaz ediyorum. Kandil münasebetiyle sizleri camilerimizde bir ve beraber olmaya davet ediyor, Müftülüğümüzün organize ettiği etkinliklere katılımınızı bekliyorum. Siz, aziz okurlarımı Allah’a emanet ediyor, hürmet ve muhabbetlerimi sunuyorum.

ETKİNLİKLER

1. Mevlid Kandili Programı, Çarşı Camii, 17 Ekim 2021.

2. Mevlid-i Nebi Pilavı, Akçalar Camii, 22 Ekim 2021 Cuma.

3. “Peygamberimiz ve Vefa Toplumu” isimli eserin Camilerden Dağıtımı, Tüm Camiler, Hafta Boyunca.

4. KYK Öğrencilerine yönelik Kandil Programı, Yarengümeli Camii, 17 Ekim 2021.

5. Veda Hutbesini Ezbere Okuma Yarışması, 27 Ekim 2021 Çarşamba, Müftülük Konferans Salonu.

6. Resmi Kurum, Esnaf ve Okul Ziyareti.

Yasin Sadettin YILDIZ

Buldan Müftüsü