24.09.2020

2020 YILI CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI MESAJI

     

İSTİKLÂLİMİZİN SEMBOLÜ CAMİLER

      Saygıdeğer Okuyucularım!

      Allah’ın selamı, rahmeti, mağfireti, afiyeti üzerinize olsun. Ülkemizde 1986 yılından beri Ekim ayının ilk haftası “Camiler Haftası” olarak kutlanmaktadır. 2003 yılında haftaya “Din Görevlileri” de eklenmiştir. Böylece 2003 yılından itibaren “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak kutlanmaktadır. 2011 senesinden beri hafta boyunca işlenecek bir tema belirlenmektedir. Cami ve Çocuk, Cami ve Gençlik, Cami ve Namazla Arınma, Cami ve Kitap, Cami-Şehir ve Medeniyet geçmiş senelerde ele alınan konulardır. Bu seneki Camiler ve Din Görevlileri Haftasının teması ise Cami ve İlim’dir.

     Camiler, hicret esnasında inşa edilen Kuba Mescidinden itibaren bir ilim merkezi olmuştur. Mescid-i Nebevi’nin bitişiğine inşa edilen Suffe’de ilim talebeleri Kur’an-ı Kerim’i ezberlemiş, hadis-i şerifleri yazmışlardır. Böylece cami, ibadet edilen mekan olması yanında eğitim-öğretim merkezi olma vasfı da kazanmıştır. Dört Halife, Emevi, Abbasi, Endülüs Emevileri Devrinde caminin bu vasfı devam etmiştir. Anadolu Selçuklu ve Osmanlılar devrinde caminin fonksiyonları genişlemiştir. Aşevi, imarethane, kütüphane gibi eklemelerle külliye tarzında camiler inşa edilmiştir. Camilerdeki ilim halkası bir gelenek haline gelmiştir. Bugün de körpe dimağlara dinî-ahlakî faziletler kazandırmak amacıyla camilerimizde yaz kursları düzenlenmektedir. Bunun yanında Kur’an-ı Kerim’i öğrenmek-meâlini okumak arzusunda olan vatandaşlarımıza din görevlilerimiz rehberlik etmektedir.

     Camiler tarihte çeşitli fonksiyonlar icra etmiş, halkı aydınlatan birer mektep olmuştur. Bunun en bariz örneğini İstiklal Harbinde görmekteyiz. Milli Mücadele’nin Manevi Lideri olan Mehmed Akif, dostu Hasan Basri Çantay’ın davetiyle Balıkesir’e gelir. Kuvva-yi Milliye faaliyetleri dikkatini çeker ve kendisini heyecanlandırır. Zağanos Paşa Camii’nde yaptığı vaazla Milli Mücadele’nin önemini anlatır halka. Birlik ve beraberlik vurgusu yapar. Milli Mücadele’nin zafere ulaşması hususunda zihinlerdeki şüpheyi izale eder. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışında Cuma namazı Hacı Bayram-ı Veli Camiinde kılınmış, oradan Meclis binasına kadar yürünmüş, dua ve tekbirlerle açılış gerçekleşmiştir. Meclisin açılışı vesilesiyle Kur’an-ı Kerim ve Buhari-i Şerif hatmi yapılmıştır. İstiklal Marşı şairimiz Meclisin açılışından bir hafta sonra Hacı Bayram-ı Veli Camiinde vaazlarının ilkini vermiştir. Milli Mücadele’ye halkı teşvik etmek, uyandırmak gayesiyle Eskişehir, Burdur, Sandıklı, Kastamonu gibi şehirlerde merkezî camilerden hitabede bulunmuştur. Türk milletinin ruhunda ve benliğinde var olan direnme gücünü ateşlemiştir. Görülüyor ki Milli Mücadele’nin başarıya ulaşmasında, Devletimizin temellerinde Cami ve Kur’an-ı Kerim bulunuyor.

       Cami deyince aklımıza ilk gelen ise o camide görev yapan din görevlisidir. Cami ve Din görevlisi et ve tırnak gibidir. Yani cami ve din görevlisini birbirinden ayrı düşünmemiz imkânsızdır. Milli Mücadele’de cami görevlileri ve müftüler aktif görev almışlardır. Mehmed Akif gibi, ölüm kalım mücadelesinde ön saflarda yerini almıştır hocalar, müftüler, din görevlileri. İzmir işgal edildikten 4 saat sonra tertiplenen mitingde; “işgal edilen memleket halkının silaha sarılması dini bir görevdir” diyen Ahmet Hulusi Efendilerin etrafında halk birleşmiştir. Müftüler, din görevlileri Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerinde, Redd-i İlhak Cemiyetlerinde cemiyet kurucusu olarak görev yapmışlardır. Cemiyetlerin faaliyetlerinde bi’l-fiil vazife yapmışlardır. Kuvva-yi Milliye teşkilatının kurucusu ve yöneticileri olmuşlardır. Mitinglerle işgalleri tel‘in (lanet) ettirmişlerdir. Günümüzde de cami görevlilerinin ve camilerin toplumun huzuruna, birlik ve beraberliğine katkısı küçümsenemez. Fedakârca görev yapan, büyük-küçük herkesin gönlünü kazanan, temel insanî ve ahlakî değerlerin yaşatılmasına önderlik yapan din görevlilerimizi kutluyorum. Cami hizmetlerinde muvaffakiyetler diliyorum. Camilerin yapımını üstlenen, ihtiyaçlarını karşılayan ve camileri yaşatan hayırseverlerimize teşekkür ediyor, Yüce Mevla’dan sadaka-i cariyelerinin kabul olmasını niyaz ediyorum.

       Camiler, İslâm’ın sembolüdür. Müslümanların birlik ve beraberliklerinin göstergesidir. Şehadetleri dinin temeli olan ezanların semaya yükseldiği mekânlardır. Kimliğimizi ve şahsiyetimizi dokuyan müstesna yerlerdir. Hürriyet ve İstiklâlimizin ilan edildiği kutsal mekanlardır. Ka‘be’nin birer şubesidir. Camiler, şehirlerin kalbi ve enerji merkezidir. Camiler, kalbin vücuttaki tüm kanı toplayıp temizlemesine, arındırmasına ve kılcal damarlara göndermesine benzer. Mü’minleri 5 vakit toplayan camiler, mü’minleri temizler, arındırır ve şehrin kılcallarına yollar. Ruhlara enerji veren camilerdir. Camiler; Mü’minlere tevhidi öğretir, vahdeti öğretir, kardeşlik duygularını perçinler.

        Bu duygu ve düşüncelerle Camiler ve Din Görevlileri Haftasının hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum. Temizlik-Maske-Mesafe kurallarına riayet ederek yapılacak etkinliklere katılım sağlamanızı bekliyor, saygılar sunuyorum.

  1. Akçalar Camiinde, Cami ve Kur’an Kursu yapımına katkıda bulunan Cami Cemaatimizden vefat edenler, cami hizmeti yapmış vefat eden din görevlileri ve vefat eden hayırseverlerimiz ve Şehitlerimiz için Mevlid-i Şerif ve Hatim Duası.
  2. Çarşı Camiinde, Cami ve İlim konulu Vaaz.

 

                                                                                                                                              Yasin Sadettin YILDIZ

                                                                                                               Buldan Müftüsü

 

 

CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI WEB SİTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI SİNEVİZYONU - 1  İÇİN TIKLAYINIZ 

 

CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI SİNEVİZYONU - 2  İÇİN TIKLAYINIZ