14.12.2018

TÜRKİYE DİYANET VAKFI YEMEN FAALİYETLERİ BİLGİ NOTU

TÜRKİYE DİYANET VAKFI YEMEN FAALİYETLERİ BİLGİ NOTU

 

İslam dünyası olarak bugün yerel, bölgesel ve küresel ölçekte yaşanılan sorunlar nedeniyle insanlığın çok çetin sınavlardan geçtiği bir dönem yaşıyoruz. Özellikle gönül coğrafyamız içerisinde yer alan bölgelerde son dönemde yaşananlar bugün biz Müslümanlar için artık acı veren bir durum olmuştur.

Bugün maalesef coğrafyamızın her yerinden feryatlar yükseliyor. Hakkı, adaleti, hakikati ve iyiliği taşımak ve güçlendirmekle mükellef bir ümmetin mensupları, rahmet Peygamberinin getirdiği iyilik ve güzellik dinine yakışmayacak uygulamalarla karşı karşıyadır.

Modern dünyanın gözlerini kapattığı bu karmaşık ve hızla kötüleşen ortamda umudunu bize bağlayan pek çok kişinin bizden beklentisi artmıştır. Bugün dünyanın her tarafından mağdur, mazlum, mahrum, umudunu yitirmiş nice Müslüman, umudunu bu topraklara, bu ülkeye, Diyanet İşleri Başkanlığımıza, Türkiye Diyanet Vakfına bağlamış durumdadır.

Bugün dünya Müslümanlarının umudu haline geldik. Kafkasya’daki bütün Müslümanların umudu, Asya’daki Türk Cumhuriyetlerinin umudu, Balkanlar’daki Evlad-ı Fatihanın, Uzak Doğu’da, Afrika’da, Latin Amerika’da milyonlarca mazlumun umudu bizleriz.

Ülkemiz bugün farklı kıtalarda meydana gelen insani trajedilere ve zulme sadece uluslararası platformda sesini yükseltmekle kalmayıp, gerçekleştirdiği eylem ve yardımlar ile insani yardım konusunda dünyaya öncülük etmektedir.

Türkiye, son dönemlerde başta Suriye, Filistin, Somali ve Arakan olmak üzere bütün kriz bölgelerinde din, dil, ırk ve bölge ayrımı gözetmeden gerçekleştirdiği faaliyetlerle dünyada en fazla insani yardım yapan ülke olmuştur. Küresel İnsani Yardım 2018 Raporu'na göre, Türkiye geçen yıl yaptığı 8,07 milyar Dolar yardım ile dünyada en çok insani yardım yapan ülke konumuna yükselmiştir. Bu durum, milletimizin insanlığın vicdan yükünü neredeyse tek başına yüklenmesinin bir neticesidir.

Milletimiz, nerede mazlum ve mağdur varsa her zaman onların yanında yer almıştır. Milletimiz her zaman mazluma, muhtaca Ensar olmuştur. Bundan 1.000 sene önce Orta Asya'dan Moğol zulmünden kurtulmak için Anadolu topraklarına sığınan insanlarımıza Ensar olmuşuz. Bundan 150 sene öncesinden itibaren Balkanlar'da yine zalimlerin zulmünden kurtulmak için gelen Balkanlı kardeşlerimize Anadolu bağrını açmış Ensar olmuştur. Kafkaslar'dan kopup gelen kardeşlerimize Ensar olmuşuz. Ortadoğu'da insanların başına gelen musibetlerden, savaşlardan dolayı Anadolu'ya sığınan Iraklı, Suriyeli kardeşlerimize yine Ensar olmuşuz. Dolayısıyla yeryüzünde yükselen her feryada gönülden karşılık vermek gibi hem insani, hem dini, hem de milli bir vazifemiz var.

Türkiye Diyanet Vakfı olarak bizlere de düşen büyük görevler var. Amacı, medeniyetimizin bir iyilik medeniyeti olduğunu, ümmetin varlık sebebinin iyiliği yeryüzünde egemen kılmak olduğunu haykırmak olan bir kurum olarak mesuliyetimiz büyük.

Kurulduğu günden bu yana gönül coğrafyamızda başlayıp tüm dünyaya yayılan çalışmalarıyla evrensel bir iyilik hareketine dönüşen Türkiye Diyanet Vakfı, ülke genelindeki 1.000 şubesi ve 145 ülkede yürüttüğü faaliyetleriyle bugün Afrika’dan Asya’ya, Latin Amerika’dan Balkanlara, Karayiplerden Uzakdoğu’ya nerede yardıma muhtaç mazlum mağdur varsa yardımına ulaşmaya çalışmaktadır.

Vakfımız, Suriye’de iç savaşın başladığı ilk günden itibaren eğitim, sağlık, temizlik, barınma, giyim ve gıda gibi ihtiyaç duyulan her alanda Suriyeli kardeşlerimizin yanında olmuş, gerçekleştirdiği yardım kampanyalarıyla 213 milyon tutarında ayni ve nakdi bağış toplayarak 1.866 tır yardım malzemesini bölgeye ulaştırmıştır.

2012 yılından bu yana Mynmar’da zulüm gören Arakan Müslümanlarının göç etmek zorunda kaldığı Bangladeş, Malezya ve Pakistan’da yürüttüğü çalışmalarla yaralarını sarmaya çalışmıştır. “Arakan’ı Yalnız Bırakma” yardım kampanyası başlatılmış ve bugüne kadar Arakanlılar’a 19 milyon TL tutarında yardım yapılmıştır.

Aziz milletimiz ile beraber Diyanet teşkilatı olarak tüm mazlum ve mağdur coğrafyalarda olduğu gibi bugün derin tarihi bağlara ve ortak bir geçmişe sahip olduğumuz Yemen’de yaşanan büyük insanlık dramına da kayıtsız kalmadık.

Orada şehit düşen askerlerimiz için yazılmış olan türküsüyle hafızalarımıza kazınan, ecdadımız Osmanlı medeniyetinden izler taşıyan bir zamanların “Mutlu Yemeninde”, Veysel Karani’nin torunlarına olan vefa borcumuzu necip milletimiz hiçbir zaman görmezden gelmedi.

2015 yılı Mart ayından bugüne Yemen’de giderek kötüleşen insani durum ülkemiz tarafından yakından takip edilmekte, kardeş Yemen halkının yaralarının sarılmasına yönelik insanî yardımlar gerek kamu kuruluşları gerek çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca sürdürülmektedir.

30 milyonluk Yemen nüfusunun 22 milyonu, bir yandan her geçen gün artan şiddet ve yoklukla mücadele ederken diğer yandan dünyanın kendilerine yardım elini uzatmasını bekliyor. 11 milyondan fazla insan acil yardım ulaşmazsa ölümle karşı karşıya kalacak.

İnsanların temiz içme suyuna ulaşamadığı, gıda ihtiyaçlarını temin edemediği için yaprakları yiyerek karınlarını doyurma noktasına geldiği Yemen’de bugün her 10 dakikada bir çocuk ölüyor.

Sağlık alt yapısının tamamen çöktüğü ülkede yaklaşık 3 milyon kadın ve çocuk beslenme yetersizliği ve ciddi sağlık sorunları yüzünden hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Çoğunluğu El Hudeyde şehrinde bulunan 1,2 milyon kişi kolera hastalığına yakalanmış durumda. Temel gıda ve tıbbi malzeme ihtiyacının had safhada olduğu Yemen, ülkedeki açlık ve susuzluk tehlikesi yüzünden büyük bir insani kriz yaşıyor.

Ülkeye iç savaş ve tarafların bölgesel iktidar mücadelesi sebebiyle insani yardımlar kayıtsız şartsız ulaştırılamıyor.

Çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek durumunda kalan 2,6 milyon kişinin öncelikli olarak barınma ihtiyacı bulunuyor.

1600 okulun kullanılamaz hale geldiği, enflasyonun ciddi oranda yüksek olduğu bölgede acilen barınak, çadır, battaniye, giyim, temizlik ürünleri, temel gıda malzemeleri, mama ve çocuk beslenme ürünleri, içme suyu için hızlandırılmış su kuyuları ve çocukların eğitimi gibi konularda desteğe ihtiyaç var.

Savaş, şiddet ve açlıkla mücadele eden kardeşlerimizin yanlarında olabilmek adına Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak biz de oradayız. Yemen’de çatışmaların başladığı ilk andan bu yana bölgede insani yardım faaliyetleri başta olmak üzere eğitim, kurban, ramazan ve hayri çalışmaları sürdürüyoruz. İnsani yardım ekiplerimiz şu anda orada kardeşlerimize yardım ulaştırmaya devam ediyor.

 

Türkiye Diyanet Vakfı olarak Diyanet İşleri Başkanlığımızla birlikte Yemen’e bugüne kadar 8,5 milyon Türk Lirası (1 milyon 600 bin dolar) tutarında yardım yaptık.

 

Tüm mazlum ve mağdur coğrafyalarda olduğu gibi bu büyük insanlık dramına da kayıtsız kalmayarak, zor günler geçiren kardeşlerimizin yanında olmaya devam ediyor ve Yemen’e Sessiz Kalma” başlığıyla insani yardım kampanyasını başlatmış bulunuyoruz.

Milletimizi bir kez daha, ülkemizin bütün dünyada göğsünü kabartan, insanlığın vicdan yükünü yüklenen bu güzel çalışmalara destek vermeye davet ediyoruz.

Kardeşlerimize yardım elini uzatmak isteyen vatandaşlarımız, bagis.tdv.org adresinden online bağış yapabilir, cep telefonlarından da "YEMEN" yazıp 5601'e kısa mesaj göndererek 10 TL bağışta bulunabilirler.

 

Ayrıca vatandaşlarımız, vakfımızın banka hesap numaralarına yapacakları bağışlarda açıklama kısmına “YEMEN” yazarak bu kardeşlik seferberliğine katılabilirler.

Vatandaşlarımız kampanyalarla ilgili detaylı bilgiye “www.tdv.org resmi web sitemizden veya 0312 416 90 00 numaralı çağrı merkezimizden ulaşabilirler.

Her zaman bizlere destek ve teveccühlerini esirgemeyen kadirşinas milletimize gönülden teşekkür ediyoruz. Tarih boyunca mazlumların yanında olan milletimiz kuşkusuz Yemen’in çığlığına da sessiz kalmayacaktır.