ÇARDAK İLÇESİ
İlçe merkezimiz 1105 yılında Maymun dağı eteğinde KÖRİN adıyla anılan mevkide TÜRKMEN aşireti olarak kurulmuş; daha sonra şimdiki yerleşim yerine taşınmıştır. 1 Nisan 1958 tarihinde ilçe haline gelmiştir.
Çardak, Selçuklular zamanında bir uç kalesi olarak, Selçuklular'ın savunma merkezi olmuştur. İdari bölümün yeniden düzenlediği Cumhuriyet döneminde küçük bir köy olan Çardak sırası ile önce Dinar'a, Honaz'a ve daha sonra da Bozkurt Bucağı'na bağlı kalmıştır. 1 Nisan 1958 yılında köy iken aynı tarihte İlçe olarak Denizli İline bağlanmıştır.
Çardak ismi nereden geliyor ?
Çardak, ortaçağda halkın geçimini hayvancılıkla sağladığı küçük bir köy iken, Maymun dağı eteğindeki köy halkı, hayvanlarını güneş sıcağından korumak amacıyla; evlerin ön taraflarına veya yan taraflarına Çardak denilen gölgelikler yaparak önlem almaktaydı. Bu küçük Türkmen köyünün hemen güneyindeki kervan yolundan geçen diğer köylüler de, buraya “Çardaklı Köy” şeklinde sesleniyorlardı. Sonraları bu isim yerli Türkmen halkı tarafından da benimsendi. Sonradan köy ibaresi kaldırıldı ve Çardak olarak günümüze ulaştı.
Çardak Han
Alaaddin Keykubat zamanında, 1299 yıllarında yapılmıştır. Oldukça geniş bir kare avlusu, 6 bölümlü holü ile, Sultan hanlarının sade bir örneği olarak gösteriliyor. Han, Dinar ilçesine bağlı bulunduğu dönemde: “Hanabat” adıyla anılmıştır. Kurtuluş savaşı sırasında ise, tahıl ambarı olarak kullanılmıştır.
Çardak Havalimanı
Denizli şehir merkezine 65 km uzaklıkta olan havalimanı, DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.
Kuş Cenneti
Hem sulak alanda, hem de çevresindeki dağlarda üreyen angıt, yıl boyu büyük sayılarda görülür. 1993’te Acıgöl’de yaklaşık 150 yuvadan oluşan bir flamingo kolonisi belirlenmiştir.
Alan aynı zamanda üreyen kılıçgaga, akça cılıbıt, mahmuzlu kızkuşu ve gülen sumru popülasyonlarıyla ÖKA statüsü kazanır
Coğrafik Yapısı
İlçe topraklarının yüzölçümü 240 km²'dir. Denizden yüksekliği 850 m dir. İlçe merkezinin kuzeyinde bulunan Maymun dağı 1733 m yüksekliktedir. Acı Göl'ün batısında bulunan Han abat (Han-ı âbâd) ovası, kuzeyde Maymun Dağı, güneyde Söğüt dağları ile çevrilidir. Akarsu bulunmamaktadır. Çardak nüfusu 2021 yılına göre 8.578’dir. Bu nüfus, 4.359 erkek ve 4.219 kadından oluşmaktadır.
İlçemiz Ege ile Akdeniz bölgeleri arasında kalmakta olup, iklimi karasal iklimdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. İlçe toprakları içerisinde Acı Göl, Beylerli Göl'ü ve Gölcük Göl'ü adıyla bilinen üç adet göl vardır. Ancak bunlardan Gölcük Gölünde su bulunmamaktadır.