25.11.2018

İl Müftülüğü’nden Mevlid-i Nebi Haftası Konferansı

İl Müftülüğü, Mevlid-i Nebi Haftası münasebetiyle düzenlenen ‘Peygamberimiz ve Gençlik" konulu konferans, Cedide Abalıoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde gerçekleştirildi.

Düzenlenen programa, Denizli Valisi Hasan Karahan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Değirmenci, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülhamit Birışık, İl Müftüsü Mehmet Aşık ile eşi Hamiyet Aşık, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, İl Müftü Yardımcıları Hasan Hüseyin Palabıyık, Hamide Belgrat, Okul Müdürü Mustafa Yollu, İlçe Müftüleri, Vaizler, öğretmenler, daire personeli, din görevlileri ile okul öğrencileri katıldı.

İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program,  12. Sınıf öğrencisi Eyyup Kuşbey'in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam etti.

Programın açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Mehmet Aşık, Hz. Peygamberin (sav) doğum yıl dönümü münasebetiyle, 17 - 24 Kasım tarihlerini içine alan haftayı Diyanet İşleri Başkanlığının bu sene Mevlid-i Nebi Haftası olarak ilan ettiğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanının her görevlinin 10 gençle yakından ilgilenmesini istediğini ifade eden Müftü Aşık, son gönderilen talimatta da 'Her görevlimiz 10 genci kendi evladı gibi görüp onlarla meşgul olacak' emrinin verildiğini belirterek, "Her Din görevlimiz 10 genci üzerine zimmetlenmesi ne kadar güzel bir şey? Çünkü insanoğlunun, ilgiye, sevgiye ve dostluğa ihtiyacı var. Bu ihtiyaç sanal ortamlarda değil, doğal ortamlarda karşılanmalıdır. Bu alanda çok çalışmak gerekiyor." dedi.

Vali Hasan Karahan ise, “Güzel bir günde güzel bir amaç için buradayız. Mevlid-i Nebi Haftasını bütün ülkede her sene Diyanet İşleri Başkanlığımızca belirlenen farklı konu başlıklarıyla kutluyoruz. Bu seneki başlık ‘Peygamberimiz ve Gençlik’ olarak belirlenmiştir. Bütün toplumlar gençlerini en donanımlı şekilde yetiştirmek ister. Bizde bu konuda elimizden ne geliyorsa, üzerimize ne düşüyorsa yapmak zorundayız. Hz. Peygamberimizi ilk inanıp destekleyenler gençler ve garibanlar olmuştur. Dinimiz Hz. Peygamberimiz aracılığıyla bize gelmiştir. Peygamberimiz bize ne anlattıysa ona inanmamız gerekir. Hiç kimsenin Hz. Peygamberimizin yerine geçip Hz. Peygamber Kur’an-ı yanlış anlamış ben doğru anlıyorum, Kur’an bunu demek istiyor lüksüne ve cesaretine sahip olmaması gerekir. Biz dinimizi Hz. Peygamber Efendimizin anlattığı şekilde kabul ediyoruz. Dolayısıyla biz Peygamber Efendimizi örnek alıp O’nun anlattığı şekilde dinimizi yaşamak zorundayız. Bunları anlatmamın sebebi son zamanlarda Peygamberimizi yok sayıp sanki vahiy kendilerine gelmiş hâşa Allah kendileriyle konuşmuş gibi bir İslam anlayışı çıktı böyle bir İslam anlayışı olamaz. Özellikle din görevlilerimizden bu konuda hassasiyet göstermelerini istiyoruz. 1400 yıllık boşluğu atlayıp o zaman İslam öyleydi şimdi böyle dersek ortalık yanlış uygulamalarla dolar.” şeklinde konuştu.

"Peygamberimiz ve Gençlik" adlı konferansı veren PAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülhamit Birışık ise, “Hz. Resulü Ekrem’in (sav) hayatını ve mücadelesini düşündüğümüzde çoğumuz o kadar büyük başarıları etrafında toplanan yaşlı insanlarla gerçekleştirdiğini zannederiz. Hâlbuki ilk Müslümanlar, İslam’ı kabul ettiklerinde hep genç idiler. Mesela, Hz. Ali 10, Abdullah b. Ömer 13, Zeyd b. Hârise 15, Abdullah b. Mes’ud, Zübeyr b. Avvam 16, Talha b. Ubeydullah, Abdurrahman b. Avf, Erkam b. Ebi’l-Erkam ve Sa’d b. EbîVakkas 17, Musab b. Umeyr 18-20, Câfer b. EbîTâlib 22, Osman b. Huveyris, Osman b. Affan, EbûUbeyde b. Cerrah ve Hz. Ömer radıyallâhu anhüm ecmaîn 25-31 yaşları arasında idi. Bunların dışında genç yaşta İslam’ı kabul eden pek çok kişi olmuştu.” dedi.

Program sonunda katılımcılara hafta münasebetiyle Diyanet İşleri Başkanlığının hazırladığı “Peygamberimiz ve Gençlik” kitabı hediye edildi.