20.03.2019

Denizli’de ‘İslam'da Aile Ahlakı’ Konferansı Düzenlendi

Denizli İl Müftülüğü tarafından organize edilen “İslam'da Aile Ahlâkı” konulu konferans, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı’nın katılımıyla Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde  gerçekleştirildi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı yaptığı konuşmada, "Hayata gözlerini açtığı anda insanı sarıp sarmalayan, koruyup kollayan, bağrına basan o eşsiz birlikteliğin adıdır, aile. Aile ocağında doğan her birey dünyayı ailesinin penceresinde görerek, izleyerek ve şahit olarak yetişir. Aile, toplumları ayakta tutan yapı taşıdır." dedi.

Müminler  için Peygamber Efendimiz'in (sav) örnekliğinin hafızalarda diri tutulması gerektiğinin altını çizen Martı, "Rahmet Peygamberi (sav), 'Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olanınızdır.' buyurmuştur. Bu sebeple, eşlerin birbirine karşı şefkatli ve merhametli davranması gerekir. Eve girince maskeler çıkar, herkes içinden geldiğince davranmak ister. Bu yüzden eşimizle, çocuklarımızla, anne babamızla iyi geçinmek, iş ortamında, çarşıda ya da okulda bir başkasına nazik ve sabırlı davranmaktan daha zordur. Huzurlu ve mutlu bir aile örneği sunan ailelerin toplumumuzda sayılarının artması çok önem arz etmektedir." dedi.

Bir aileyi ayakta tutan üç temel kavram olduğunu belirten Başkan Yardımcısı Martı konuşmasını şöyle sürdürdü; "İslam'da aile ahlakını kuran ve yaşatan üç temel kavram; muhabbet, merhamet ve adalettir. Muhabbet ve merhamet karı koca arasında olması gereken en temel değerdir. Merhamet ise İslam'ın ana dinamiğidir. Eşler arasında merhametin tecelli etmesi o aileyi birbirine daha çok yaklaştırır. Eşler arasında merhamet acımak demek değildir. Acımak incitici bir şeydir. Oysa ki merhamet, nezaket ve zarafetle muamele etmek demektir. Kırıp dökmemek, kaba saba olmamak, zarif ve nazik olmaktır. Adalet kavramına gelince, adalet hakikatin söylenmesidir. Aile hukukuna riayet edilmesi ve aile fertlerine eşit muamele de bulunulmasıdır. Günümüzde maalesef bu üç temel kavramın üzerinde bizler layıkıyla duramıyoruz. Bunun neticesinde de yetişen neslimize örnek olamıyoruz. Ailelerimiz bu konulara dikkat etmelidir. Çünkü; eşlerine olan muhabbetiyle, çocuklarına olan şefkatiyle, adaletli davranışıyla nesillerine örnek olan müslüman aileler, toplumun kalkınmasına ve yücelmesine  vesile olacaktır. Peygamber Efendimiz (sav) bu konuda bizlere en güzel örnektir."

Konuşmaların ardından, Başkan Yardımcısı Martı'ya İl Müftüsü Mehmet Aşık'ın eşi Hamiyet Aşık, verdiği değerli bilgiler ve güzel sunumlarından dolayı teşekkür ederek, çiçek takdiminde bulundu.