18.03.2019

Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Martı ‘Gençlik Buluşması'na Katıldı

Denizli İl Müftülüğü İl Gençlik Koordinatörlüğü'nün ev sahipliğinde "Gençlik Buluşması" Programı Polisevi’nde yapıldı.

Programa,  Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı ve eşi Ali İhsan Martı, İl Müftüsü Mehmet Aşık ve eşi Hamiyet Aşık, Müftü Ahmet Hulusi Efendi Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Mustafa Acar, İl Müftü Yardımcıları Hasan Hüseyin Palabıyık, Hamide Belgrat, İlçe Müftüleri, İl Gençlik Koordinatörleri, Vaizler, okul temsilcileri ve üniversiteli gençler katıldı.

Kahvaltı ikramıyla başlayan program, Müftü Ahmet Hulusi Efendi Müezzin Kayyımı Ahmet Sarıkaya'nın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam etti.

Program'ın açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Mehmet Aşık, "Bir dizi programa katılmak için ilimizi teşrif eden Sayın Başkan Yardımcımızı, Mevlid-i Nebi Gençlik Bilgi Yarışması'na katılan gençlerimizle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hamdolsun ki, ilimizde yarışmaya giren öğrencilerimiz; İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden fazla olması bizleri sevindirdi. Yarışmada dereceye giren, bir erkek, bir de bayan olmak üzere iki tane olan umre ödülünü Diyanet İşleri Başkanlığımız sağlarken, Denizli Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Denizli Şubesi ile hayırseverlerimizin katkıları sayesinde 29 gencimizle beraber toplamda 31 gencimizi umreye göndereceğiz. Merkezefendi Müftülüğü ile TDV Merkezefendi Şubesi katkılarıyla 25 öğrencimize çeşitli ödüller verilerek yarışmaya giren toplam 56 gencimiz çeşitli hediyelerle ödüllendirildi. Gençlerimizin milli-manevi değerlerle yetişmelerine katkı sağlamak için her türlü imkanı seve seve seferber etmekten büyük onur duyarız." dedi.

Ödüllerin verilmesinin ardından gençlere hitap eden Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı ise Allah Resulünü (s.a.s.) tanımanın ve onu örnek almanın önemine dair bir konuşma yaptı. Martı, sadece Peygamber sevgisi ile yetinilmemesi, bu sevginin mutlaka O'nu iyi tanımayla desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak "İnsan ancak tanıdığı, aşina olduğu insanı model alabilir" dedi.

Prof. Dr. Martı, bugünün insanları olarak hadisleri anlamada karşılaşılabilecek çeşitli anlama zorluklarının bulunduğuna işaret ederek, Asr-ı Saadet ile aramızdaki zaman ve mekân farkının anlam dünyasında buluşmaya engel olmasının, onu anlama ve tanımada ısrarcı olmakla aşılabileceğini vurguladı.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Huriye Martı, son zamanlarda gündemi işgal eden Kur'an'la yetinme ve sünneti dışlama yaklaşımının genellikle hadis alanında uzman olmayan kişilerce benimsenen ve yürütülen bir faaliyet olduğunu belirtti. Müslümanca yaşamak için Kur'an'ı Sünnetten ayrı düşünmenin mümkün olmadığını belirten Martı, böyle bir tutumun insan ve toplum için ortaya çıkaracağı riskler üzerinde durdu.

Medyada yapılan ve hadis rivayetlerine güvensizliği telkin eden kimi yayınlara kesinlikle itibar edilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Martı, hadis âlimlerinin yüzlerce yıl büyük bir hassasiyet ile sürdürdüğü çalışmaların bizlere kıymetli bir hadis mirası bıraktığını söyledi.  Bu mirasın gençlere emanet olduğunu dile getiren Martı, genç araştırmacıların hadis kültürünü güçlendireceğine, sünneti anlamaya ve yaşamaya hizmet edeceğine inandığını dile getirdi.

Mevlid-i Nebi Gençlik Bilgi Yarışması'na katılan ve dereceye giren öğrencilere hediyelerinin takdim edilmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle program sona erdi.