08.11.2019

Mevlid Kandili ve Mevlid-i Nebi Hafta Mesajı

Yüce Rabbimiz, insanlığın dünya ve ahiret saadeti için peygamberler göndermiştir. Mevlid Kandili;  insanlığa adaleti, hakikati, merhameti öğreten; hukuku, hikmeti ve güzel ahlakı ve iyiliği gösteren bu nebevî silsilenin son peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.)’in dünyayı teşrif ettiği gecedir.

Allah Resulü’nün gelişiyle, bireysel, toplumsal ve evrensel düzeyde, zihin, düşünce ve ahlak planında tarihin en büyük dirilişi ve inkılabı yaşanmıştır. Nitekim zulmün, cehaletin hâkim olduğu, merhametin, erdemin, hikmetin zayi olduğu, güçlünün zayıfı ezdiği bir toplum ve dünya; ilmin, irfanın ve merhametin aydınlığında asr-ı saadete dönüşmüş, cahiliye anlayışının cenderesinde yolunu ve değerlerini kaybeden insanlar; kardeşliğin, erdemin, ahde vefanın, aile saadetinin ve bütün iyi davranışların en güzel örneklerini sergilemiştir.

Cenab-ı Hakk’ın en güzel nimetlerinden biri olan aile, O’nun (s.a.v.) rahmeti ile sevgi, saygı, şefkat ve muhabbete erişen bir kuruma dönüşmüştür. Bireyleri olumsuzluklara, tehlikelere karşı koruyan sağlam ve güvenli bir sığınaktır. Rabbimizin en güzel nimetlerinden olan aile, insanoğluna huzur ve sükûnet veren, çocuklar ve temiz rızıklarla güzelleşen kutsal bir birlikteliktir. Aile, toplumun en küçük fakat en önemli yapıtaşı, hayatın bütün aşamalarına etki eden başlangıç noktasıdır. Kitle iletişim araçlarının gelişimi, değer ve sınır tanımaksızın aile mahremiyetini, aile bireylerinin haklarını ve ailenin saygınlığını zedeleyebilmektedir. Sadakatsizlik, vefasızlık, tahammülsüzlük, bilinçsizlik ve şiddet gibi sebeplerle ailelerimiz ciddi anlamda zarar görmektedir. Dolayısıyla ailenin kurulması, korunması ve sağlıklı bir şekilde geleceğe taşınması için çözüm üretmek hepimizin sorumluluğudur.

2019 yılı Mevlid-i Nebi Haftası 08-15 Kasım 2019 tarihleri arasında idrak edilecektir. Başkanlığımız, öteden beri özelde milletimiz; genelde insanlık için ele alınması önem arz eden konuları kamuoyunun gündemine taşımayı, böylece toplumsal bir duyarlılık ve hassasiyete vesile olmayı görev kabul etmektedir. Bu bağlamda 2019 yılı Mevlid-i Nebi Haftası teması “Peygamberimiz ve Aile” olarak belirlenmiştir.

Denizli İl Müftülüğümüzün organize ettiği  08 Kasım 2019 Cuma günü akşam namazı sonrası Müftü Ahmet Hulusi Efendi Camii’nde Mevlid Kandili ve Kur’an Ziyafeti programı yapılacaktır. Ayrıca başta Delikliçınar Yeni Camii, Ulu Camii ve Bayramyeri Camii olmak üzere tüm camilerimizde Mevlid Kandili programı icra edilecektir. Hafta vesilesiyle ilimizde de pek çok farklı etkinliklerle “Peygamberimiz ve Aile” konusu işlenecektir.

Bu vesileyle, başta Denizli halkımızın Mevlid Kandilini tebrik ediyor, yapacağımız etkinliklere; çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla kadınıyla ve erkeğiyle tüm halkımızı davet ediyorum.

Mevlid Kandili, 'O'nun güzel hayatını, ahlakını, hatırasını içimizde, işimizde, hayatımızda, düşüncelerimizde, duygularımızda, eylemlerimizde ve evlerimizde yaşatmaktır. Bu gecenin ailemize; milletlimize ve Alem-i İslam’a huzur, bereket, sukunet ve barış getirmesini Cenab-ı Hakk’tan niyaz ediyorum.

Mehmet AŞIK

Denizli İl Müftüsü