27.01.2017

İlçe Müftülüğü

KALE İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ

İlçe Müftülüğümüz 2001 yılından bu yana Türkiye Diyanet Vakfının Cumhuriyet Mahallesi Kavakiçi Mevkiindeki 4 katlı binasının ikici katında 150 M2 lik bir alanda; bir müftü odası, bir vaiz odası, bir kalem odası, bir arşiv - mutfak odası ve lavaboların bulunduğu bir alanda hizmet vermektedir.

İlçe Müftülüğü olarak amacımız; laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek (Anayasa md. 136), İslam Dini'nin inanç, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmektir.

İlçemizde din hizmetleri; Cami içi ve cami dışı din hizmetleri olarak ilçe müftümüzün başkanlığında yürütülmektedir. Bölücü ve yıkıcı faaliyetleri önlemek amacıyla, dinimizin güzellikleri halka anlatılarak ve böylece toplumun bu faaliyetlere itibar etmemesi temin edilmektedir. Din değiştirmek isteyenler için (İslam dinini girmek isteyenler) müftülüğümüz tarafından gerekli işlemler yapılıp bilgi ve belgeleri ilgili yerlere gönderilmektedir.

İlçemiz 2 belde ve 25 köyden oluşmaktadır. İlçemiz müftülüğünde; dairemizde bir müftü, bir vaiz, iki V. H. K.İşletmeni bir şoför ve bir hizmetli olmak üzere 5 personel bulunmaktadır. İlçe merkezindeki camilerimizde 8 adet imam-hatip, 3 adet müezzin-kayyım görev yapmaktadır. Kasabalarımızdaki camilerde; 6 adet kadrolu 1 adet sözleşmeli  imam-hatip, 1 adet müezzin-kayyım görev yapmaktadır. Köylerimizdeki camilerde;  33 adet kadrolu 1 adet sözleşmeli imam-hatip görev yapmaktadır. Ayrıca; ilçe merkezindeki Kur’an kursumuzda, 1 adet kadrolu, 1 adet geçici Kur’an kursu öğreticisi, Gölbaşı kasabamızdaki Kur’an kursumuzda; 1adet geçici Kur’an kursu öğreticisi görev yapmaktadır. Toplam olarak İlçe Müftülüğümüzde 62 kişi görev yapmaktadır.

İlçemiz merkez, kasaba ve köylerinde 8 Adet İmam-Hatip kadrosu münhaldir.

Ayrıca; Diyanet İşleri Başkanlığı'mızın talimatları doğrultusunda;  ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin kız çocuklarının temel eğitim giderlerini karşılamak için “Kız Çocukları Okulsuz Kalmasın Kampanyası"na istinaden, personelimizin katkılarıyla, ilçemizdeki fakir ailelerin kız çocukları için 2010-2011 eğitim öğretim döneminde 6 kız öğrenciye birinci altı aylık için 240,00 TL, ikinci altı aylık için 240,00 TL olmak üzere “Kız Çocukları Okulsuz Kalmasın Kampanyasına” maddi destek sağlanmıştır.

Vaaz ve İrşat Hizmetleri :

Halkımızın dini duygularını geliştirmek, birlik ve bütünlüğü sağlamak amacıyla hutbe, vaaz, toplantı ve özel sohbetlerle halkımızın aydınlatılması ve doğru bilgi sahibi olmaları için vaaz hizmetleri yapılmaktdır. Ayrıca; ilçede vaaz ve irşat kurulunca hazırlanan üçer aylık ile Ramazan Ayı Özel vaaz ve irşat programları irşat ekibince uygulanmaktadır.

Haftada iki gün (Cuma – Cumartesi) öğle namazından önce merkezi vaaz sistemi ile Merkez Cevher Paşa Camiinden vaaz ve irşat programı yapılmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Adalet Bakanlığı arasında 30.03.2001 tarihinde imzalanan protokol gereğince ilçemizde Kapalı Ceza-İnfaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlülerin dini konularda bilgilendirilmeleri için, haftada iki gün (salı ve cuma günleri) din hizmeti yapılmaktadır.

Bununla birlikte; il müftülüğümüzün bünyesinde oluşturulan hutbe hazırlama komisyonuna, ilçemizde görev yapan din görevlileri tarafından hazırlanan hutbeler gönderilmektedir.

Cami Hizmetleri :

Din hizmetlerinin yürütüldüğü camiler Allah’a ibadet edilen kutsal mekânlardır. Bu kutsal mekânlarda milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek her türlü siyasi görüş ve düşüncelerin dışında kalınarak dinimizin birlik, beraberlik ve yardımlaşma gibi yüce prensiplerini halkımıza benimsetmek; İslam dininin güzel ahlak sistemi içinde yer alan kardeşlik, sevgi, saygı, hoşgörü, yardımlaşma ve dayanışma gibi hasletlerini yaygınlaştırmak suretiyle etkin ve yaygın din hizmeti sunmak temel gaye edinilmiştir.

Camilerde Kur’an Öğretimi

Çeşitli nedenlerle Kur’an kurslarına devam etme imkânı bulamayan vatandaşların zaman zaman din eğitimi taleplerini müftülüklerimize ilettikleri bilinmektedir. Bu çerçevede vatandaşların artan bu din eğitimi taleplerini yeterli ölçüde karşılamak amacıyla Kur’an kursu bulunmayan veya bulunup da kapasite, öğretici sayısı, çalışma saatleri vb. nedenlerle ihtiyaca cevap veremeyen yerlerde, yaygın bir din eğitimi faaliyeti olarak 2010 yılı itibarı ile başkanlığımız talimatları ile ilçemizde “Camilerde Kur’an Öğretimi Projesi” başlamıştır.

Bu uygulama ile Kur'an kurslarımız ve yaz Kur'an kurslarımızda Kur'an öğrenme imkanı olmayanlar için söz konusu boşluğun doldurulması amaçlanmaktadır.

Ayrıca ilçemiz merkezinde 4 camide, kasabalarımızda 5 camide ve köylerimizde de 5 camide olmak üzere 200 kişi ile cami dersleri devam etmektedir.

Kur’ an Kursu Hizmetleri :

Kur ’an kurslarının amacı isteyen vatandaşlara Kur’ anı Kerim'i belli bir müfredat programı çerçevesinde usulüne uygun olarak okutmak, ayrıca İslam dininin ibadet ve ahlak esasları çerçevesinde bilgi vermektir.

Müftülüğümüze ait ilçe merkezinde ve Gölbaşı Kasabası'nda birer adet olmak üzere 2 adet kız Kur’an kursumuz bulunmaktadır. Gölbaşı Kasabası'ndaki Kur’an kursumuz 2010-2011 eğitim-öğretim döneminde açılmıştır. Bu eğitim-öğretim döneminde Kur’ an kursu hizmetlerimiz, ilçe merkezindeki Kur’an kursumuzda 1 kadrolu, bir geçici görevli, 17 öğrenci ile; Gölbaşı Kasabası'ndaki Kur'an kursumuzda ise 1 geçici öğretici  ve 16 öğrenci ile olmak üzere toplam 2 Kur’ an kursu öğreticisi ve  33 öğrenci  ile devam etmektedir.

Yaz Kur’ an Kursları:

İlçemiz merkez, kasaba ve köylerimizde 2010 yılında 16 adet yaz Kur’ an kursu açılmıştır. Yaz kurslarında bugüne kadar 317 öğrencimiz öğrenim görmüştür.

Araç Durumu :

Müftülüğümüz hizmetlerinde kullanılan T.D.V. Kale Şube'sine ait 2005 Model Renault Megane marka bir otomobil bulunmaktadır ve 2010 yılında satın alınmıştır.