27.10.2020

İLÇE MÜFTÜSÜ YASİN SADETTİN YILDIZ'DAN 2020 YILI MEVLİD-İ NEBİ HAFTASI MESAJI

Değerli Kardeşlerim!

Allah’ın selamı, rahmeti, mağfireti, afiyeti üzerinize olsun. Ülkemizde, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1989 yılından beri Peygamberimiz (sav)’in doğumu çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Hayır sahiplerinden ahirete irtihal edenlerin, şehit ve gazilerin ve ilim ehlinden vefat edenlerin ruhlarına gönderilmek üzere hatim okumak, Şehit yakını ve gazi ziyaretinde bulunmak, hasta ziyareti yapmak vb. etkinlikler icra edilmektedir hafta vesilesiyle. Bu gelenek ise bizlere atalarımızdan mirastır. Mevlid-i Nebi Haftası’nın tarihi 13. yüzyıla kadar gitmektedir. Selçuklu Devletinin Erbil Emiri olan Türkmen Beyi Muzafferüddin Gökbörü, Mevlid Kandili Haftasında fakirlere, kimsesizlere ve muhtaçlara yardım etmek, hastaların şifa bulmasını temin etmek, hastaneleri ziyaret etmek gibi hayır işlerinin yapılmasını emir buyurmuştur. Kendisi de bizzat hastaneleri ziyaret etmiştir. Mevlid Kandili kutlamaları 2 (iki) ay boyunca devam etmiştir. Osman Gazi’den itibaren, Kanuni Sultan Süleyman ve III. Murad ile devam etmiştir Mevlid Kandili kutlamaları. 1910 senesindeyse Mevlid Kandili bayram olarak ilan edilmiştir. Yani Mevlid-i Nebi Haftası kutlamaları nevzuhur bir uygulama değil, tarihin derinliklerine kadar giden geçmişe sahip bir gelenektir. Bugün ise yapılan geleneği ihya etme çabasıdır.

Türkiye Diyanet Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliğine giderek haftayı bir tema çerçevesinde değerlendirmektedir. Geçen yıllarda; Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı, Hz. Peygamber ve İnsan Onuru, Hz. Peygamber, Tevhit ve Vahdet -Gelin Birlik Olalım!-, Hz. Peygamber ve Aile, Hz. Peygamber ve Güven Toplumu gibi temalar işlenmiştir. Özelde toplumumuz genelde insanlık ailesi için önem arz eden bu temalar kamuoyunun gündemine taşınmıştır. Bu senenin teması ise Hz. Peygamberimiz ve Çocuk’tur.

Allahü Teala’nın anne-babaya bir hediyesi olan çocuklar geleceğimizin teminatıdır. Çocuklar bugünün küçükleri yarının büyükleridir. Aile kurumunun en önemli üyeleridir.  Anne-babaların en kıymetli hazineleridir. Çocuk aynı zamanda Allahü Teala’nın emanetidir. Ebeveynlerin çocuklara karşı birtakım vazife ve sorumlulukları vardır. Bu sorumlulukları dert edinen kişilerden oluşan toplumlar geleceğin güçlü toplumları olacaktır. Bu cümleden olmak üzere çocuğa güzel bir isim vermek, çocuğu sevgiyle büyütmek, çocuğun eğitim ve terbiyesine özen göstermek ebeveynlerin görevleri arasındadır. Âlemlere rahmet olarak gönderilen, yaşayan Kur’an Hz. Muhammed Mustafa (sas), bizlere bu konuda da en güzel rehberdir. Örnek kul ve son resul olan Peygamberimiz (sas)’in çocuklarla iletişimi, çocuklara yaklaşımı, çocuklara sevgisi ve şefkati bize örneklik teşkil etmektedir. Sevgili Peygamberimiz (sas), ebeveyn öldükten sonra arkasından dua edecek çocuğun amel defterinin kapanmamasına vesile olacağını müjdeliyor. Bu da gösteriyor ki ebeveynler çocuklarına dinî eğitim ve terbiye vermekle mükelleftir. Çocuklara namaz sure ve dualarını öğretmek, belletmek çocukların ebeveynler üzerindeki hakkıdır. Çocukların bilinçaltına sevgiyi, saygıyı, şefkati ve merhameti yerleştirmek anne-babanın vazifesidir. Çocuklara dinî ve manevi değerleri benimsetmek amacıyla Diyanet Çocuk Youtube kanalı milletimizin hizmetindedir. 2002 yılında Çocuk Edebiyatçıları ve Sanatçıları Birliği tarafından En İyi Çocuk Dergisi seçilen Diyanet Çocuk Dergisi 7-12 yaş arasındaki çocukların istifadesine sunulmuştur. Diyanet Çocuk Dergisi 40 yılı aşkın yayınla en uzun soluklu çocuk dergisidir. 2017 yılında 8. Uluslararası Dergiler Fuarı’nda Yılın En İyi Çocuk Dergisi Ödülünü kazanan Diyanet Çocuk Dergisi, milli-manevi duyguları geliştiren, benimseten bir dergi olarak yayın hayatına devam etmektedir. Çocukların dinî eğitimi için bir diğer fırsat ise 4-6 Yaş Kur’an Kurslarıdır. Çocuklar bu kurslara giderek aynı zamanda okul öncesi eğitimlerini de tamamlamış oluyorlar. Yaz aylarında camilerde düzenlenen kurslarla camiye olan bağlılıklarını güçlendiriyorlar.

Bu duygu ve düşüncelerle Mevlid Kandilinizi ve Mevlid-i Nebî haftanızı tebrik ediyorum. Salgın hastalıkla mücadele kapsamında uyulması gereken Temizlik-Maske-Mesafe’ye dikkat ederek Çarşı Camiindeki Mevlid Kandili Özel Programına sizleri davet ediyorum. Camilerimizdeki manevi atmosferi ve güzellikleri birlikte yaşayalım diyor, Kandilin ve Haftamızın huzur ve mutluluğa, insanlığın kurtuluşuna vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Not: 1) Mevlid-i Nebî Haftası münasebetiyle Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınlarında %50 indirim kampanyası düzenlenmiştir.

2) Mevlid Kandili Programında Camilerimizde Tema kitabı dağıtılacaktır.

Allah’a Emanet Olun!

Yasin Sadettin YILDIZ