07.04.2020

İLÇE MÜFTÜMÜZ YASİN SADETTİN YILDIZ'DAN BERAAT KANDİLİ MESAJI

Saygıdeğer Okuyucularım!

Allah'ın selâmı, bereketi, afiyeti, mağfireti üzerinize olsun. Üç ayların bir başka gecesine ulaştıran Cenab-ı Allah'a hamdolsun. 7 Nisan Salı’yı 8 Nisan Çarşamba’ya bağlayan gece, Berat Gecesidir. Berat gecenizi tebrik ediyor, böyle mübarek vakitlere tekrar vasıl olmayı Yüce Rabbimizden niyaz ediyorum.

Berat günlük dilde kullandığımız bir kelime. Özellikle hukuk dilinde, mahkemelerde dillerde gezen bir kelimedir. Kişinin isnad edilen suçla bağının olmadığının anlaşılması, temize çıkması, aklanması demektir. Bu gecede yapılan tevbelere, dua ve yakarışlara Cenab-ı Allah'ın karşılık vereceği, hata ve günahları affedeceği müjdesinden dolayı bu gecenin ismi Beraattır. Adalet terazilerinin kurulacağı, hiçbir kimseye zerre miktarı zulmedilmeyeceği mahkeme-i kübrada aklanmayı Rabbim cümlemize nasip eylesin.

Allahü Teâlâ –rahmetiyle- Şaban’ın on beşinci gecesinde (Berat Gecesinde) dünya semasında tecelli eder ve Kelb Kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar. (Tirmizî, Savm, 39; İbni Mace, İkame, 191) Yine bu gece vesilesiyle Cenab-ı Hak dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim; yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim; yok mu şöyle yok mu böyle’ diyerek kullarını affetmeye adeta bahane arar.

Berat gecesi vesilesiyle başta anne baba olmak üzere sevdiklerimizi, akrabalarımızı, komşularımızı telefonla arayarak Berat kandillerini tebrik edelim. Camilerde topluca ibadet edemediğimiz şu günlerde hanelerimizi mescide dönüştürelim. Kur'an-ı Kerim okuyarak, kaza namazları kılarak, Kelime-i Şehadet ve Kelime-i Tevhid getirerek, salavat-ı şerife okuyarak geceyi değerlendirelim. Cehennemden kurtuluş beratını almak için günahlarımıza tevbe edelim. İyi bir kul, iyi bir Müslüman olmak için Allahü Teâlâ'ya verdiğimiz sözü hatırlayalım. Ahdimize sadakat göstermek için azmimizi arttıralım. Allah’a ibadet etme ve ahiret için çalışma hususunda kararlılık ve ciddiyet sahibi olalım. İnsanlığın salgın virüsten kurtulması için dua ve niyazda bulunalım. Camilerde tekrar cemaatle namaz kılabilmek için Yüce Mevla’ya yalvaralım. Birlik, beraberlik ve kardeşliğimizin perçinleşmesi için dua edelim.

Bu duygu ve düşüncelerle Berat Kandili'nizi tebrik eder, gecenin ilçemize, yöremize, ülkemize hayır ve bereket getirmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim. En kısa sürede salgın virüs tehlikesinden kurtulmaya vesile olması niyazıyla Hayırlı Kandiller dilerim.

Allah’a emanet olun!

Yasin SadettinYILDIZ