02.10.2018

Denizli'de "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" Açılış Programı Yapıldı

1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan "Camiler ve Din Görevlileri Haftası"nın açılış programı Denizli İl Müftülüğü’nce Delikliçınar Yeni Camii’nde yapıldı.

Yapılan programa Denizli İl Müftüsü Mehmet Aşık, Başkanlık Başmüfettişi İbrahim Hatipoğlu, İl Müftü Yardımcısı Hasan Hüseyin Ortanca, Merkezefendi İlçe Müftüsü Talat Özmet, Pamukkale İlçe Müftüsü Nihat Sevil, Vaizler, müftülük çalışanları, din görevlileri, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

Kur’an-ı Kerim ziyafeti ile başlayan program, İl Müftüsü Mehmet Aşık’ın konuşmasıyla devam etti.

“Camiler ve Din Görevlileri Haftası”nda Diyanet İşleri Başkanlığı’mızca her yıl bir temanın işlendiğini ifade eden İl Müftüsü Mehmet Aşık, haftanın bu yılki temasının 'Din Hizmetine Adanmış Gönüller’ olarak belirlendiğini söyledi.

01-07 Ekim tarihleri arasının “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak kutlandığını ifade eden Müftü Aşık, "Camiler; müminlerin günün beş vakti ziyaret ettikleri, orada hayat buldukları, şehirlerin ruh kazandığı mekânlardır. Camiler, bizim medeniyetimizin en belirgin alâmetidir. Peygamber Efendimiz (sav), Mekke'den Medine'ye hicret ettiğinde, orada ilk yaptığı iş Mescid-i Nebevi'nin arsasını belirlemek ve kısa sürede oraya mescid inşa etmek olmuştur. Bu örnekte görüldüğü gibi İslam medeniyeti,  cami merkezli bir medeniyettir. Tarihimiz bunun misalleri ile doludur. Yurtdışı ülkelerine çalışmaya giden mümin kardeşlerimiz de milli ve manevi değerlerini ayakta tutmak için camiler, mescidler ve kültür merkezleri açarak, cami merkezli medeniyetimizi yaşatmaya devam etmektedirler." dedi.

Kabe'nin birer şubesi olan camilerin inananları bir araya getirdiği, mazi ile istikbali, genç ve yaşlıyı aynı safta buluşturan mekânlar olduğunu ifade eden Müftü Aşık konuşmasını şöyle sürdürdü; "Din Hizmetine Adanmış Gönüller’ temasıyla aziz milletimize önderlik yapan din görevlilerimizi yad edeceğiz. Şehrimizin medar-ı iftarı olan Müftü Ahmet Hulusi Efendi başta olmak üzere, yaptığı hizmetlerle bu necip milletin hayır duasına kattığı tüm hocalarımızı rahmetle ve minnetle anarak hatırlayacağız. ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftamız’da; konferans, huzurevi ve hastane ziyaretleri gibi çeşitli etkinliklerle farkındalık oluşturmaya çalışacağız. İnşallah 3 Ekim Çarşamba günü saat 10:30'da Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde 'Denizli'mizde Milli Mücadele Ruhunu Başlatan Müftü Ahmet Hulusi Efendi’ konulu konferans yapacağız. Çünkü Müftü Ahmet Hulusi Efendi kurtuluş savaşı sırasında milli mücadelemize önemli katkıları olan bir din adamıdır. İzmir, Yunan işgali altında iken Denizli`de 15 Mayıs 1919`da Bayramyeri Meydanı’nda halkı toplayarak "… Fetvâ veriyorum!.. Silâh azlığı veya çokluğu mühim değildir. Elinizde hiçbir silahınız olmasa dahi üçer taş alarak düşman üzerine atmak suretiyle mutlaka fiili mukabelede bulununuz…" diye fetva vererek, halkı düşmana karşı ayaklandıran ilk Din Görevlisi olmuştur. Özellikle bu konferansımız şehrimizdeki genç kardeşlerimizin Müftü Ahmet Hulusi Efendi'yi tanıması için bir fırsattır. Bu vesileyle konferansımıza tüm halkımızı davet ediyorum.”

Program, Müftü Aşık’ın öğle namazını kıldırması sonrası; geçmişten günümüze camilerin maddi manevi imarında etkin rol alan ve ahirete irtihal eden tüm din gönüllerine yaptığı hatim duası ile son buldu.