24.05.2017

Denizli'de "Sadakat ve Güven Bağlamında Aile" Konulu Konferans Düzenlendi

Denizli İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu, “Aile Haftası” münasebetiyle “Sadakat ve Güven Bağlamında Aile” konulu konferans düzenledi.

Barbaros Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa, İl Müftüsü Mehmet Aşık, İl Müftü Yardımcısı Talat Özmet, Cedide Abalıoğlu Anadolu İmam-Hatip Lisesi Müdürü Mustafa Yollu, ilçe müftüleri, vaizler, din görevlileri ve eşleri / din görevlilerinin aileleri ve vatandaşlar katıldı.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Delikliçınar Yeni Camii Müezzin Kayyımı Osman Çelik'in okuduğu Kur’an-ı Kerim’in ardından İl Müftüsü Mehmet Aşık açılış konuşmasını yaptı.

Müftü Aşık, konferansın “Aile Haftası” münasebetiyle düzenlendiğini belirterek, "Diyanet İşleri Başkanlığımızın organize ettiği ‘Aile Haftası’ münasebetiyle şuan icra edeceğimiz ‘Sadakat Ve Güven Bağlamında Aile’ konulu programı önemsiyorum. Çünkü günümüzde aile yuvalarının sıkıntılara maruz kaldığı aşikârdır. Genelde İslam âleminde, özelde ülkemizde aile kurumunda çeşitli sıkıntıların ortaya çıkması, toplumun güven ve huzurunu olumsuz etkiliyor. Kıymetli hocamızın bizlere aktaracağı bilgileri öğrenip, uygulama noktasında öncelikle kendi ailemizden başlayarak, yaşadığımız toplumun derdine derman olmamız gerekir. İcra edeceğimiz konferansımızın başta ailemize, şehrimize hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim.” dedi.

Daha sonra konuşmacı Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Acar, aileyi tehdit eden unsurlar; boşanma, tüketim çılgınlığı, aile içi iletişimin zorluğu veya kopukluğu, sadakat eksikliği,  dünyevileşme anlayış ve yaşayışının getirdiği sıkıntılar olduğunu vurguladı.

Ailenin sağlıklı ve huzurlu olması, ailenin sağlam temeller üzerine kurulmasıyla ilişkili olduğunu ifade eden Prof. Dr. Acar, “Eş seçiminde önceliklerin doğru belirlenmesi, evliliğin sevgi, saygı ve yardımlaşma temeli üzerine kurulması, ekonomik ihtiyaçlar ve talepler konusunda fedakârlık yapılması evliliğin devamı açısından önemlidir. Ayrıca mutlu ve huzurlu bir aile için dinimizin emir ve öğretilerine dikkat edilmelidir. Allah (c.c)’ü insanı en güzel surette yaratmış, onu kendi haline terk etmemiş, onur ve şerefini muhafaza etmek için ferde, aileye ve topluma yönelik bazı kurallar koymuştur. Özellikle İslam’ın aileye verdiği değer ile bu yapı tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar değerli ve kıymetli olmuştur. En güzel örnek, Allah Resulü Hz. Muhammed (s.a.v.)’in ilk defa aile yuvası kurduğu Hz. Hatice ile aralarında on beş yaş gibi bir fark vardı. Ancak, dünyanın en mutlu aile yuvası teşkil ettiler.” şeklinde konuştu.

Özellikle Avrupa'da aile kurumunun yıkılma krizinin önüne geçmek için aile kurumunu teşvik edici yasalar çıkarılmasına rağmen, boşanma ve evlilik dışı ilişki oranının her geçen gün arttığını belirten Prof. Dr. Acar şunları söyledi; “Uzmanlar, batı dünyasında, refah ve gelir seviyesinin yüksek olduğu yerlerde boşanma oranlarının yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Yapılan araştırmalar, yoğun çalışma hayatına katılan kadın ve erkeklerin aileden uzaklaşması, tek başına hayat kurmayı özgürlük olarak algılaması, bireysel zevklerin ön plana çıkmasının boşanma sürecini hızlandırdığını belirtiyor.  Bizim aile kurumu için yapmamız gereken bir reçete vardır. O da Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in müşahhas örneklediği hayatı kendimize örnek alarak, eş seçiminde doğru karar, israftan uzak düğünler, ön yargısız, saygı ve sevgiye dayalı eşler olmak, karşılıklı görev ve sorumlulukları yerine getirmektir.”

Konuşmaların ardından program, Prof. Dr. Halil İbrahim Acar’a verdiği konferanstan dolayı, Müftü Aşık hediye takdim ederek sona erdi.