27.07.2017

Denizli Müftülüğü’nden 15 Temmuz Paneli

Denizli Müftülüğü tarafından Barbaros Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda “15 Temmuz Din ve Değerlerimiz” konulu panel düzenlendi.

Panele İl Müftüsü Mehmet Aşık, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Yalçın, İl Müftü Yardımcıları Hasan Hüseyin Ortanca, Hasan Hüseyin Palabıyık, Talat Özmet, İlçe Müftüleri, Din Görevlileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Panel’de oturum başkanı İl Müftüsü Mehmet Aşık olurken, panelistler PAÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Yalçın ile Merkezefendi İlçe Müftüsü Dr. Gencal Şenyayla oldu.

İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Program Erzurum Anadolu İmam Hatip Lisesi 10. Sınıf öğrencisi Abdullah Arfat’ın Kur'an-ı Kerim tilaveti sonrası, Müftü Ahmet Hulusi Efendi Camii Müezzin Kayyımı Ahmet Sarıkaya’nın verdiği sala ile devam etti.

Panelin açılış konuşmasını yapan oturum başkanı İl Müftüsü Mehmet Aşık, “3-4 Temmuz 2016 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen “Din Şurası Olağanüstü Toplantı Kararları” maddelerine değinerek, ““Hain ve kanlı darbe girişimi karşısındaki vakur, cesur ve âlicenap tutumuyla tüm dünyaya örnek olan; vatanına, milletine, millî iradeye ve hukuk düzenine sahip çıkan aziz milletimizin 15 Temmuz gecesindeki onurlu duruşu ve bu direnişte milletimizin maneviyatını canlı tutan bütün din gönüllüsü kardeşlerimiz nesiller boyu şükran ve minnetle anılacaktır.” dedi.

 Müftü Aşık konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gizli ve karanlık emellerine ulaşmak için her türlü yolu  mubah gören, dini ve dinî duyguları istismar eden; milletimizin zekâtını, sadakasını, kurbanını çalan, evladını elinden alan, dinimizin temel değerlerini ve kavramlarını tahrif ve tahrip eden, gayr-i İslamî ve gayr-i ahlakî tutum ve davranışlarla fitne, fesat, yalan ve desiselerle kendine insan ve imkân devşiren, devletin tüm organlarına sızarak, milletin geleceğini ipotek altına almaya çalışan ve son darbe girişimiyle millet tarafından suçüstü yakalanan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ/PDY) dinî bir oluşum olarak nitelenemez. Bu örgütün elebaşı “din âlimi” ya da “hocaefendi” olarak kabul edilemez.

İslâm’a göre Hz. Peygamber’den başka, “masum ve tartışılmaz” bir otorite ve rehber kabul edilemez.

FETÖ/PDY açık bir din istismarı hareketidir.  İslam’da davet, Allah’a ve Hz. Peygamber’in yoluna yapılır. Allah adı kullanılarak çeşitli kişilere, yapılara ve hiziplere yönelik davet, insanları din ve Allah diyerek aldatmaktır ve dine yapılmış en büyük haksızlıktır.

FETÖ/PDY din kisvesi altında bir güç ve çıkar hareketidir.

Dini görünümlü eğitim faaliyetlerini bir güç ve çıkar ağına dönüştürerek dünyevî, siyasî ve ekonomik bir yapı oluşturmak, böylece her türlü gizli ve kirli ilişkilerini perdelemek, İslâm’ın temel ilkeleri ile hiçbir şekilde bağdaşmaz.

FETÖ/PDY İslam Ümmetinin vahdetini parçalayan bir tefrika hareketidir. İslam toplumunda, farklı mezhep, meşrep ve düşünce ekolleri ahenkli bir şekilde bir araya gelmiş ve bu büyük bir zenginlik oluşmuştur. Ancak İslâm’da Müslümanların birliği esas olduğundan vahdeti parçalayacak her türlü tefrika ve gruplaşma yasaklanmıştır. Hakikati kendi tekeline alarak kendisinin dışında herkesi dışlayan bir yapı olan FETÖ/PDY İslam geleneği ile bağdaşmaz

FETÖ/PDY batılı kamuoyunun ilgi ve desteğini sağlamak, medeniyetler çatışması tezine karşı duyarlılık üretme adına ‘Dinler arası diyalog’ ve ‘ılımlı İslam’ diyerek şaibeli girişimler başlatmış, pek çok sırlı ve gizemli ilişkiyle uluslararası dünyada Müslümanların aleyhine oluşturulan karanlık projelerin bir parçası olmaktan çekinmemiştir. Hiç şüphe yok ki Allah katında hak din İslam’dır.”

PAÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. İsmail Yalçın’da “Dini Değerlerin İstismarı Ve İstismar Hareketlerine Karşı Müslümanın Duruşu” konulu sunumunda; Vahiy, İlham, Rüya, Mehdi, Mesih, Hurufilik vb konularında açıklama yaparak FETÖ/PDY gibi yapıların  bu kavramları istismar ederek kendilerine yer edinerek ümmeti ve Müslümanları fitne ve fesada uğratıyorlar. Bu istismar hareketlerinden uzak olmanın çaresi Kur’an ve sünneti iyi bilmek ve anlamak ve sağlam ve sahih dini bilgidir. Özellikle ilham ve rüyanın sübjektif bir tecrübe olduğunu, kendisine ilham geleni ve rüyanın da rüyayı görenleri bağlayacağını, ilham ve rüyanın rahmani olabileceği gibi şeytani olabileceğini söyledi. Ehli sünnete göre hangi hususların  Müslümanları bağlayacağı bellidir. Keşif, Rüya, İlham, ve Hurufilik gibi hususların ehli sünnete göre itikadi açıdan bağlayıcı bir değeri yoktur.” dedi.

Merkezefendi İlçe Müftüsü Dr. Gencal Şenyayla’da, “ Değerlerimiz; Özgürlük, Vatan, Millet, Bayrak, Ezan, Sala, Şehitlik, Vb.” konulu sunumunda; “Bir milleti yok etmek isteyenler öncelikle o milletin değerlerini yok eder veya o milletin zihninde o değerlerin anlamını silerler. Özgürlük olmadan insan ne dinini nede insanlığını yaşayabilir. Vatan sadece bir toprak parçası değildir. Vatan namustur. Vatan olmadan insanın dini, ırzı, namusu güvende olmaz. Millet aynı vatanda aynı duygularla yaşadımız birlikteliği ifade eder. Bayrak özgür ve bağımsız olmamızın sembolü, ezan İslam’ın şiarı, sala, peygambere duyduğumuz sevgi ve bağlılığımızın ifadesi, ölümümüzün, mübarek gün ve gecelerin, istiklalin ve istikbalimize kast edenlere karşı dirilişin ve direnşin ve şehit olmaya çağrının ilanıdır. Şehitlik ise dini ve milli değerlerimiz uğrana can feda etmektir. Vaad olunan nimetlere şahit olmaktır. FETÖ/PDY gibi İslami görünümlü ve gayri İslami örgüt ve yapılar milletin önce değerlerini yok ediyorlar. sonra değerlerinden kopmuş bu insanları kendilerine bağlı birer kukla haline getiriyorlar. Eğer bu ve benzeri örgüt ve yapıları tesirsiz hale getirmek için gençliğe ve çocuklarımıza bu dini ve milli değerlerimizi öğretmeliyiz.” dedi.