09.05.2017

Berat Kandili Mesajı

Değerli Kardeşlerim,

Zaman zannettiğimizden de çabuk gelip geçiyor. Kim bilir şu ana kadar ömrümüzden kaç yıl geçti. Sermayemiz her gün azalmaktadır. Niyazi Mısri’nin dediği gibi eğer bu sermayeyi ebedi yatırıma dönüştürmezsek çekeceğimiz pişmanlığı izah edemeyiz.

“Geçti nakd-i ömrüm etmedim bir ticaret.

Yola geldim lakin kervan göçmüş bi haber.”

Ömür sermayesi tükendi gitti bir ebedi kazanç elde etmedim. Sonunda anladım ama fırsat elden gitti geriye dönüş mümkün değildir.

Halbuki yüce rabbimiz bize her an yeni imkanlar, fırsatlar vermektedir. Her an göklerden üzerimize rahmet sağanakları dökülüyor,

Her saat göklerden yıldız saçağı.

Bulutlar yolumu keser suçlarım.

Yeter ki bize ışığın ulaşmasını engelleyen aradaki bulutları günahları çıkartalım. Tövbe edip ona dönelim.

İşte bu ihsan ve ikramlardan biri de 10 Mayıs Çarşamba’yı 11 Mayıs Perşembe’ye bağlayan gece Berat gecesidir. “Berat” kelimesi Beraet’in kısaltılmışıdır. Borçtan, israf edilen suçtan, günahtan ve cezadan kurtulmak ve temize çıkmak anlamındadır.

Dini terim olarak berat; günahtan arınmak, Allah’ın af ve mağfiretine kavuşmak, Allah katında berat etmek ve temize çıkmak demektir.

Berat gecesi; feyizli, bereketli ve Kuran-ı Kerimin tamamının levh-i mahfuzdan (Allah katından) topluca bu gecede dünya semasına indirilmiş olmasından dolayı şerefli bir gece olduğu için mübarektir.

Günahlardan temizlenme, borçtan kurtulma ve berat etme vesilesi olduğu için ve Cenab-ı Hakkın ikramlarına, ihsanlarına ve lütuflarına erişme vesilesi olduğu için de rahmet isimleri ile anılmaktadır.

Hz. Ali (r.a)’tan rivayet edilen bir hadiste Peygamber Efendimiz buyuruyor ki;

“Şaban ayının yarısı gecesinde yani (Berat Gecesi) olduğunda, gündüzünde oruç tutun, gecesini de ibadetlerle geçirin.”

Çünkü Yüce Allah (c.c), o gece rahmetiyle gökyüzüne iner ve şöyle buyurur: “Günahının affını isteyen yok mu? affedeyim, rızkının artmasını isteyen yok mu? bol rızık vereyim, bir derde dücar olan yok mu? afiyet vereyim. Yok mu şunu isteyen, yok mu bunu isteyen diye bu ilahi ses tan yeri ağarıncaya kadar devam eder.” buyuruyor. O halde bizlerde isteyeceklerimizi rabbimizden bu gece isteyelim. Sayısız insanları affettiği bu gecede Allah’tan tövbe edip affımızı, rızıkların tayin edildiği bu gecede, Rabbimizden bol rızık, hastalara şifa dağıtıldığı bu gecede, Allah’tan hastalara şifa, dertlere deva isteyelim.

Bu geceyi uyanık bir gönülle geçirelim. Günümüzü değerlendirerek, geçmişimizi sorgulayalım ve geleceğimizi planlamak için Berat Gecesini fırsat bilelim. Nefis muhasebesi yapalım.

Kandil gecesinde; geçmiş namazları kılalım. Kur’an-ı Kerim okuyalım, tövbe edelim, muhtaçları sevindirelim. Cemaatle kaynaşıp kucaklaşmak için camilere gidelim. Anne ve babamızın ellerini öpüp rızalarını alalım, çocuklarımız sevindirelim. Akraba ve dostlarla telefonla da olsa tebrikleşelim, gündüzünde oruç tutalım. Günahlarımızın affı, tövbelerimizin kabulü, vücudumuzun sıhhati, ailemizin saadeti, milletimizin birlik-beraberlik kardeşlik ve huzuru, devleti ebedi müddetimizin bekası, mazlum milletlerin kurtuluşu ve bütün insanlığın hidayeti için dua edelim.

Berat gecesinde yatsı namazından önce Delikliçınar Yeni Camide gecenin anlam ve önemi hakkında bilgi verilecek. Yatsı namazını mütakiben din görevlilerimiz tarafından mevlid-i şerif okunacak ve dua edilecektir. Mevlit programına tüm halkımız davetlidir.

Bu vesile ile saygı değer Denizli’li kardeşlerimizin Berat gecesini tebrik eder, gecemizin her türlü hayırlara, birlik, barış ve aile huzuruna vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim.

Mehmet AŞIK

Denizli İl Müftüsü