07.04.2016

2016 Regaib Kandili Mesajı

REGÂİB KANDİLİ

Rahmet yüklü bulutlarıyla manevi hayatımızı dolduran, üç ayların ilk mübarek gecesi Regaib  Kandili’dir. Allah inananların huzur ve mutluluğu için rahmet kapılarını, af kapılarını sonuna kadar açılmasına bu ve benzeri geceleri vesile kılar.

İşte o kutlu zamanlardan birisi daha, 07 Nisan’ı 08 Nisan’a bağlayan Perşembe akşamı, yani Cuma gecesi idrak edeceğimiz Regaib Kandili’dir.

Regaib; kutsaldır, kutludur. İnanan insan için kurtuluştur. Zira bu zaman diliminde din daha bir coşku ile yaşanır. Allah’ın (c.c.) varlığı daha bir başka hissedilir.

Regaib Gecesi üç ayların ilki Recep Ayı’nın müjdecisidir. Recep, Şaban, Ramazan “Üç Aylar” silsilesini meydana getirir. İnananlar bu zaman dilimlerinde yapacakları ibadetler ve yapacakları samimi dualarla Allah’ın (c.c.) daha fazla hatırlanmasına ve de rahmet kapılarının açılmasına sebep olurlar.

Ve yine inananlar; bu gecede dünya ve ahiret saadetine kavuşurlar. Kendilerini bu aylarda ahiret adına gayet karlı bir yaşayış içerisinde bulurlar.

Recep Ayı üç ayların ilki olması yanında Regaib’ten sonra Miraç, Beraat ve Kadir gibi mübarek günlerin de habercisidir.

Evet, Regaib Allah Rasulü (s.a.v.)’in; “Beş gece vardır ki; o gecelerde yapılan dualar geri dönmez” diye ifade buyurduğu gecelerin de ilkidir.

Kuraklıktan kurumuş topraklar için su ne ise; ibadetsizlikten kurumuş kalpler için bu gece de öyledir.

Regaip Gecesi; beş ayrı kutsallığı birden kucağında barındırır.

Gelin beraberce şu sıkıntılı, çalkantılı günlerde biraz olsun Regaib’in aydınlığında ferahlamaya çalışalım. Çünkü Regaib’in bağrında barındırdığı birçok güzellikler vardır.

Birincisi; bir icabet saatinin (duanın red olunmayacağı bir vaktin) içinde bulunmasıdır.

İkincisi; içinde bulunduğu recep ayının üç ayların başlangıcı olmasıdır. Yüce Resul (s.a.v): “Recep Allah’ın ayıdır” buyurmuşlardır. Niçin? Çünkü Allah’ın günahları affedeceği, mağfiret edeceği bir aydır.

Üçüncüsü; Recep Ayı haram aylardandır. Çünkü bu ayda kavga yoktur. Ancak sulh vardır, sükûnet vardır, en azından olmalıdır.

Dördüncüsü; Regaib’in Receb’in ilk Cuma gecesine isabet etmesindendir. Cuma günü ve Cuma gecesi kutsaldır.

Beşincisi; Regaib ismi meleklerin koyduğu bir isimdir.

REGAİB: Elde edilmek istenen büyük armağan, rağbet edilen anlamına gelmektedir.

Bu gece neler yapmalıyız!

Bu gece camilere koşmalıyız, bolca Kur’an-ı Kerim okumalıyız. Peygamber Efendimize bolca salat-ü selam getirmeliyiz. Kaza ve nafile namazlar kılmalıyız.

Dünyaya gönderiliş amacımızı ve gidişatımızı düşünerek tefekkürde bulunmalıyız. Zira hayatın anlamı; niçin yaşadığımıza ve bu uğurda neler yaptığımıza bağlıdır.

‘’Dostların kapısına eli boş gitmek, değirmene buğdaysız gitmek gibidir’’ diyor Mevlana. Öyleyse bu gece bizleri, bu şuura yöneltmelidir.

Bu gece işlediğimiz günahlarımızdan dolayı samimi tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız.

Anne – baba, akraba ve arkadaşlarımızla tebrikleşmeli, yetimler sevindirilmeli ve yapabiliyorsak komşularımıza, arkadaşlarımıza, akrabalarımıza ve muhtaç olanlara çeşitli ikramlarda bulunmalıyız.

Bu gecenin Denizli’miz, yurdumuz ve bütün İslam Âlemi için hayırlara, dert ve sıkıntılarımızın giderilmesine vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

Dualarımla…

Mehmet AŞIK